Onthechting

Een Chinees meisje met gulle lach kijkt je aan vanaf een foto. Haar ogen zijn door het papier heen weggestikt met geel garen, haar kin is puntig gemaakt met wit garen. Geometrische figuren zijn kris-kras over haar hoofd genaaid. De foto is een van de nieuwe werken van kunstenaar Ka Yee Li, die een reeks van haar eigen jeugdfoto’s met de naaimachine heeft bewerkt. Je ziet Li ouder worden, van jong kind naar vroege puber, en haar blik verandert van open en grijnzend naar meer gesloten, en bijna triest.

Is deze reeks een afrekening met haar jeugd, of een onderzoek naar haar Chinees-Nederlandse identiteit? Op een van de foto’s heeft ze een soort klederdrachtkap over haar lange zwarte haar gestikt. Of is het lang blond haar?

De beelden roepen veel vragen op, waardoor het werk zich langdurig in je hoofd nestelt.  De serie [Onthechting, 2014] is even indringend als verontrustend. Je ziet een onbevangen kind veranderen in een bedachtzame tiener, wat de foto’s ook universeel maakt: ieder mens maakt misschien wel zo’n transitie door. De manier waarop Li op brute wijze haar jeugdfoto’s te lijf is gegaan, maakt je zeer nieuwsgierig naar die van haar.

Tekst: Sanneke Hemmes

Deze serie is onder andere te zien in het weekend van 28 en 29 juni tijdens de kunstroute Kunst in de Huiskamer.

Voor meer informatie over de route ga naar Rubriek “Visit Me” of naar www.kunstindehuiskamer.com .

 

woensdag, juni 25th, 2014 Autonoom

Leave a Reply