Feestpartij met Friedrich Nietzsche

Gott ist tot, maar Friedrich Nietzsche kwam weer tot leven, tijdens een performance in de Laurenskerk, in het kader van de “nacht der kerken” op 20 juni 2009. Het was beslist geen saai verjaardagsfeestje te noemen, met feestmuts Nietzsche, gespeeld door Henri van Zanten en mij als jarige.

Gezellig is iets anders.  De oude filosoof bevond zich weliswaar op vijandig grondgebied en verraste bezoekers met vurige betogen tegen het christelijke geloof, een ziekte die de levenswil verzwakt, het lijf versmaadt, het hier en nu negeert en de mens zelf door het concept “zonde” waardeloos verklaart.

Deze niet beslist voor de hand liggende onderwerpen voor een conversatie tijdens een feestpartij leverden vele spannende momenten op, in contrast met mijn banale en concrete uitspraken over de viering.

Ik zocht herhaaldelijk contact met Nietzsche, die aan het begin weinig van mijn bestaan  merkte. Desondanks leek er een non-verbaal contact tot stand te komen tussen ons — twee mensen uit twee verschillende tijden die twee verschillende monologen voeren.

Foto’s: Stephan Schmidt

 

 

donderdag, augustus 27th, 2009 Performance

Leave a Reply