Autonoom

Onthechting

Een Chinees meisje met gulle lach kijkt je aan vanaf een foto. Haar ogen zijn door het papier heen weggestikt met geel garen, haar kin is puntig gemaakt met wit garen. Geometrische figuren zijn kris-kras over haar hoofd genaaid. De foto is een van de nieuwe werken van kunstenaar Ka Yee Li, die een reeks van haar eigen jeugdfoto’s met de naaimachine heeft bewerkt. Je ziet Li ouder worden, van jong kind naar vroege puber, en haar blik verandert van open en grijnzend naar meer gesloten, en bijna triest.

Is deze reeks een afrekening met haar jeugd, of een onderzoek naar haar Chinees-Nederlandse identiteit? Op een van de foto’s heeft ze een soort klederdrachtkap over haar lange zwarte haar gestikt. Of is het lang blond haar?

De beelden roepen veel vragen op, waardoor het werk zich langdurig in je hoofd nestelt.  De serie [Onthechting, 2014] is even indringend als verontrustend. Je ziet een onbevangen kind veranderen in een bedachtzame tiener, wat de foto’s ook universeel maakt: ieder mens maakt misschien wel zo’n transitie door. De manier waarop Li op brute wijze haar jeugdfoto’s te lijf is gegaan, maakt je zeer nieuwsgierig naar die van haar.

Tekst: Sanneke Hemmes

Deze serie is onder andere te zien in het weekend van 28 en 29 juni tijdens de kunstroute Kunst in de Huiskamer.

Voor meer informatie over de route ga naar Rubriek “Visit Me” of naar www.kunstindehuiskamer.com .

woensdag, juni 25th, 2014 Autonoom Geen reacties

‘In de knoop zitten’

Performance by Ka Yee Li & Ian Yang, Rotterdam, 2011

Performance artists Ka Yee Li & Ian Yang were inspired by the struggle of Chinese culture in the Netherlands. Their improvised performance embodies the search for freedom within its boundaries.

Watch a psychological game with knotted ropes, as part of the exhibition ‘Far From Fong Leng’, an art project in ‘Het Gemaal op Zuid’, Rotterdam.

Organisation: Studio Zi in collaboration with CBK Rotterdam

Video registration: Ruben van der Velde

 

Tags: , , , , , , ,

donderdag, november 3rd, 2011 Autonoom, Performance Geen reacties

Kweenie

 

Tijdens de expositie in Pand Paulus is de installatie met geluid van Ka Yee Li te zien.

Li’s installatie ‘Kweenie’ vraagt naar de achtergrond van de huidige trend op internet om over van alles en nog wat een mening te moeten hebben.
Volgens het dictaat van de huidige lifestyle zijn we geacht om bij elke ‘meltdown van een atoomreactor’, de appeltaartrecepten van de buurvrouw en elke digitale scheet een oordeel te moeten vellen: ‘vind ik leuk’.

En niet alleen dat, deze mening moet gedeeld worden met alle min of meer belanghebbenden. Een vorm van meningsterreur die ondermeer veelvoudig op sociale netwerken te bespeuren is. Misschien zou een ‘ummmh…’ of ‘kweenie (ik weet niet)’ – button handig zijn?

Tijdens de tentoonstelling is er een zeer bijzondere catalogus te koop met unieke kleine werkjes/ multiples van de deelnemende kunstenaars.  Voor slechts  20 euro heeft u unieke kunstwerken van de kunstenaars in huis.  De werken worden in zeer beperkte oplage gemaakt.

 

Datum Expositie ‘Nieuwe Kleren’:  7 augustus t/m 28 augustus 2011

Plaats : Pand Paulus te Schiedam

Tags: , , , , ,

zaterdag, augustus 6th, 2011 Autonoom Geen reacties

De pupillen van de Spoorsingel

Kunst in de singel 2010 Rotterdam

Nostalgische pupillen ontstijgen de vissenkom

"Nostalgische pupillen ontstijgen de vissenkom" Spoorsingel Rotterdam 2010.

Tags: , ,

zaterdag, oktober 9th, 2010 Autonoom Geen reacties

Veel zuurstof in de Museumnacht Rotterdam

Weg met de verontreinigde geesten van de Stadsmens! De Stadsoxygenisten, Ka Yee Li & Roel Wester ontdoen de nachtburgers  van inferieure gedachten en dienen frisse zuurstof toe.

In deze performance spreken wij de nachtburgers aan en delen we teksten op zakdoeken uit:  een combinatie van actuele nieuws met woorden uit oude geschriften. Een antwoord graag op onze maagdelijke witte overalls.

 

Rotterdamse Museumnacht 2010

Programma-onderdeel: ‘Kijk de Maagd in de ogen’.  Organisatie: Occupyingspace Plaats: Het plein van ‘ Maagd van Holland’ Datum: 6 – maart- 2010

 

 

 

Tags: , , , ,

zondag, maart 7th, 2010 Autonoom, Performance Geen reacties

Mooi zijn, is pijn lijden

De nieuwe foto serie ‘Steffi’ verbeeldt de absurde werkelijkheid waarin wij nu leven. De aanbevolen schoonheidsnormen en de dagelijkse voorwerpen die als een moordwapen dienen. Geen bloedscènes, maar een subtiele weergave van voorwerpen die dodelijk zijn. Alles lijkt zo normaal. Wat je ook doet, ze blijft lachen.

Zonder titel

Fotoserie "Steffi" -2009: Untitled V

nieuw werk van mij, foto zonder titel

Fotoserie "Steffi" -2009: Untitled I

donderdag, december 17th, 2009 Autonoom Geen reacties

Leesplank Installatie ‘2009’

Leesplank Installatie '2009' met geluid

Leesplank Installatie '2009' met geluid

Mijn upgrade leesplankinstallatie ‘2009’ wakkert de toeschouwer aan tot het relativeren van de economische crisis. Ik ontken deze crisis niet, maar betwijfel wel de zwaarte hiervan. De politiek en media schenkt ons vol met negatieve woorden, waardoor onze economische crisis-woordenschat elk minuut verhoogd wordt.

Nominatie Juryprijs >>>


Tags: , , ,

donderdag, april 23rd, 2009 Autonoom Geen reacties

Noorderlicht festival 2006

Plastique Fantastique

In samenwerking met kunstenaarscollectief SUBstitution

Het Product

Wij worden allemaal zodanig door media beïnvloed dat we eigenlijk onbewust een product in de maatschappij zijn geworden. We worden allemaal naar een richting toe geduwd, zonder dat we onszelf bewust zijn van onze daden.

Dit gegeven is uitgangspunt van dit kostuum; de mens is een product.Hierbij is het model letterlijk beschouwd als een (eetbaar) product dat in een verpakking verwikkeld moet worden. De basisvorm van de top is geïnspireerd op een type papieren zak, die wij bijvoorbeeld kennen van de snackbar. De rok heeft de kenmerken van een diepvries boodschappentas met plastic handvatten en diepvriessymbolen als vissen. De gebruikte dradenstof moet een associatie met de vleesstructuur oproepen. Gebruikte materialen bij dit ontwerp zijn onder andere tafelzeil en een zelf gemaakte dradenstof.

Meer info over het project >>>

 

Tags: , , , , ,

zondag, september 14th, 2008 Autonoom Geen reacties

Shakespeare Online

De Furietheater

In LoveBites II:

Regie: Rene Luiten Visual designer: Ka Yee Li

Spel: Stijn de Roos en Linda Tordoir Grime: Betty de Groot Productie: Ad van Mierlo

LoveBites, van 14 februari t/m 18 februari 2007

Locatie: Voormalige autospuiterij, Utrecht

 

Liefde, passie  en tragedie  in de adult chatroom! Klassieke romantiek met zoete woorden in de virtuele chatwereld. In een verlaten Utrechtse autospuiterij is Julia Capuletti op zoek naar Romeo.

Een lange zoektocht tussen hongerige wolven in de kamer, ontspringt een vonk bij Romeo Montecchi2. Van de Public Chatroom naar intieme gepassioneerde gesprekken in de Private Chatroom.

Een ware liefde in de virtuele sprookjeswereld. Of eindigt alles met extreme seks en … de dood, althans volgens Someonespecial op de chat?

De Furietheater neemt je mee naar een liefdesdrieluik in een verwaarloosde autospuiterij in Utrechtse wijk Oog in Al.

De Furieregisseurs namen in LoveBites,  Romeo & Julia van William Shakespeare als uitgangspunt. Voor LoveBites II zijn de hoofdrollen in een adult chatroom geplaatst.

Het proces samen met de acteurs online in de volwassen chatbox was een leuke en spannende beleving. Hilarische reacties op de mierzoete chats tussen Romeo & Julia.

 

Tags: ,

woensdag, februari 14th, 2007 Autonoom, Theater Geen reacties